19-02-08

Egoïsme...

Je hebt mensen die enkel aan zichzelf denken...!

Je hebt mensen die enkel aan anderen denken en zichzelf bijna compleet wegcijferen...!

Je hebt mensen die enkel aan anderen denken en zichzelf en hun gezin bijna compleet wegcijferen...!

Zoek hierin eens de 'gezonde' middenweg.  Wat is de gezonde middenweg?  Bestaat er zoiets als 'gezond egoïsme'?  Waarschijnlijk wel!  Een beetje 'geven' en een beetje 'ontvangen'...!

Weet je dat ik soms anderen benijd omwille van hun egoïsme?  Enkel en alleen omdat ze nemen wat ze graag hebben, wat ze willen, zonder rekening te houden met anderen.  Het 'nemen' is vanzelfsprekend geworden...   De meesten onder ons zullen dit, spijtig genoeg, al meer dan eens ervaren hebben.  

Maar uiteindelijk zijn we er zelf de oorzaak van hé!  Wij voeden de egoïsten, wij maken dat ze steeds weer krijgen wat ze willen!  We leren het niet af, er ontstaat een serieus 'onevenwicht' tussen het 'geven' en het 'nemen'.  En je weet het, je voelt het... en toch... toch is er geen haar op ons hoofd dat er nog maar aan denkt  'Oh, hier stop je, je gaat te ver...'  Neen, we zijn blij dat we kunnen geven... tot de emmer overloopt en je weer eens beseft zelf beter 'egoïst' te worden. Ja, ja... nu is 't genoeg!  Nu keert het tij!

En dan gebeurt het onvermijdelijke... je stelt je egoïstischer op, je stelt eisen, je probeert ook een meer te 'nemen' dan je zelf 'geeft' en wat merk je?  Inderdaad, het lukt ons niet...!  Het knopje staat op 'ontvangen'... maar... als er weinig of niks gegeven wordt, kan je ook niks ontvangen hé!

Je moet een 'geboren' egoïst zijn om je 'egoïstisch' kunnen op te stellen!  Misschien kan je het leren, alleen... er zijn geen handleidingen voor! 

Och laat het ook maar ...  Zo mooi is het nu ook weer niet!

M&M

Commentaren

ik denk dat ik te braaf ben om ne pure egoïst te zijn hoor. maar idd hier maken vele egoïsten wel misbruik van. ach moeten zijn weten, vele groetjes

Gepost door: amber | 19-02-08

Dag lieve M&M Ik vrees dat jij je als egoïst niet gelukkig gaat voelen. Integendeel, de schuldgevoelens zullen vlug de kop op steken. Zolang je geen misbruik laat maken van je goedheid is alles oké. Ken je grenzen. Liefs,

Gepost door: Joke | 19-02-08

ik geef ze nooit hun zin ... en heb al vaak gemerkt dat ze dan serieus gefrustreerd geraken. Maar mss is dat nodig om een betere wereld te creëren.

btw; het was idd een gedicht en geen gevoel, dus geen zorgen maken, heel veel liefs Tommy

Gepost door: Tommy | 19-02-08

Soms wenste ik een egoist te zijn, maar dan zou ik mezelf moeten veranderen en dat heeft ook geen zin é...

Gepost door: soet | 19-02-08

Interessant topic... 't Is ook allemaal te zien in welke context je al dan niet egoïstisch bent. Familie en 'echte' vrienden staan hoog aangeschreven bij mij. Daar ben ik graag de altruïst. 't Geeft altijd zoveel voldoening als je iemand gelukkig kan maken, ookal moet je jezelf daar dan even voor opzij schuiven. Bij mensen die ik nog niet goed ken, heb ik de tendens ontwikkeld om me eerst af te vragen wat ZIJ me kunnen bieden... pas dan verdienen ze ook mijn aandacht en toewijding. Ach, en ook dáár is het in feite een wisselwerking. Voor sommigen heb je onverklaarbaar veel over, voor anderen veel minder.
De gulden middenweg... idd.

Gepost door: Lentesneeuw | 19-02-08

Ik denk dat je egoisme verwart met opkomen voor jezelf. Ik heb al eens een "dingetje" geschreven met als titel "Lieve leen",waarin ik schrijf dat het eigenlijk toch meestal wel deugd doet om te geven,je krijgt er vroeg of laat zeker en vast veel voor terug, echt waar.

Gepost door: Leen | 19-02-08

beter kan het niet gezegd worden
dan hebt ge er nog die beweren dat ze niet egoïstisch zijn ter wijle ze het wel zijn

Gepost door: watje | 19-02-08

Wel emmeke... Onthoudt mijne wijze raad...
Leer positief egoistisch door het leven gaan!
Wat houdt dat in? Eigenlijk is het heel simpel...maar dat leer ik je wel bij onze volgende ontmoeting ;-)

...trouwens...ik heb een grondige hekel aan egoisten en ik zou nooit ofte nooit één van hen willen/kunnen zijn!

groetjes

Gepost door: maike | 19-02-08

Voorstel voor de titel van de handleiding: "Egoïsme voor dummies"
Nee, flauw, ik weet het. Een gezonde dosis egoïsme, ja het bestaat. Ik denk het toch. Het is alleen heel moeilijk te doseren...
Grts, JB

Gepost door: Joe Bradley | 19-02-08

ik zoek hem al de ganse tijd ja de gulden middenweg, ik vind hem maar niet. Volgens mij kun je je ware aard nu eenmaal niet echt veranderen. Ik probeer in ieder geval blij te zijn met de gave om anderen gelukkig te maken ook al doe ik mezelf te kort (feit waar ik me dan ook niet echt gelukkig bij voel). Maar als persoon ben je dan toch een beter mens dan een egoïst is. Laat mij dan maar geven ipv nemen. Uiteindelijk kom je dan vast ook de goede karakters tegen en de egoïsten laat je dan toch automatisch voor wat ze zijn.
Lieve groetjes, Lost

Gepost door: M | 20-02-08

Egoist :-) Ergens is het geven, je en goed gevoel bezorgen .
Is dit geen vorm van egoisme ?
Het is nu wel da jij je niet goed voelt; omdat krijgen ook belangerijk is.
is dit niet egoistich om zich ongemakkelijk te voelen bij het gebrek aan krijgen ?

ook al heb je gelijk, je egoisme maakt dat je je ongemakelijk voelt .

Gepost door: siberx | 21-02-08

De commentaren zijn gesloten.